Športno kulturno društvo

JAVORJE

OBČINA HRPELJE-KOZINA

OBIČAJI

Zelo neodgovorno bi bilo, če bi pozabili vse, kar so naši predniki spoštovali in praznovali. Marsikak običaj je že opuščen, kljub temu pa se je nekaj še ohranilo.

Največji vaški praznik je bilo OPASILO, drugo nedeljo v juliju. To je bil dan, ko se je vse sorodstvo zbralo v domači hiši. Dopoldne so vsi odšli k sv.maši v domačo cerkev. Po maši jih je zunaj pričakal harmonikaš in povedel ljudi na prvi ples. Zvečer je mladina organizirala ples, ki je trajal lahko le do polnoči. Naslednji dan, v ponedeljek, je bil. ples in pojedina samo za vaščane. Opasilo se je, nekoliko spremenjeno, ohranilo do danes.

Tudi ŠKOROMATIJA – pustovanje - ima v naši vasi dolge korenine. Pustovalo se je od nekdaj. Značilni pustni liki so škoromati, klanfar, poberin itd. Na pustno soboto imajo poberijo. Najprej obiščejo sosednje Male Loče, nato opravijo poberijo po Javorju, zvečer pa je večerja in velika zabava za vso vas. Škoromatija v Javorju ni bila nikoli prekinjena, tudi v povojnem obdobju ne, kot je bilo to po nekaterih sosednjih vaseh.

Če si je ženin izbral nevesto iz Javorja, je moral, podobno kot po drugih vaseh, pred poroko vaškim fantom plačati za nevesto. Če tega ni storil, se se mu fantje bridko maščevali.

Na VELIKI PETEK pred veliko nočjo je cerkev odprta cel dan in vaščani hodijo molit k božjemu grobu. Ta obred je še vedno živ in ni vaščana, ki ta dan ne bi šel v cerkev molit.

BLAGOSLOV HIŠ Do nedavnega so otroci, ali vaški mežnar na velikonočno soboto blagoslovili hiše s kadilom (žarečo gobo), ki so jo prej blagoslovili v farni cerkvi v Hrušici. Ta navada se opušča.

Dolgo se je v Javorju zadržala tudi navada, da so za pokojne vaščani sami kopali grobove in nosili krsto. Za to je veljal določen vrstni red. Z izgradnjo mrliških vežic in uvedbo pogrebnih služb se tudi ta navada opušča.

Druženje ob kolinah, žganjekuhi, je delno še ohranjeno. V zimskem času so nekoč popravljali orodje, pletli košare, ob večerih pripovedovali pripovedke itd.

ZNAČILNE JEDI

Pirhi in velikonocna potica
Pirhi in velikonočna potica

Podobno kot v drugih brkinskih vaseh:

Zajtrk: bela kava in kruh, močnik, domača slivova marmelada...
Kosilo: Krompir in polenta sta bila včasih glavna prehrana. Poznano je, da je krompir, pridelan v brkinski zemlji, zelo dobrega okusa.
Enolončnice: pašta fižol, jota, rava, ječmen.

Ostale jedi: krompir v zevnici, krompirjevi njoki, minutarji, pečen krompir v pečici, domača pašta, koruzna polenta, krompirjeva polenta...

Koline: Klobase, jetrnice, krodige (klobase, v katerih je tudi svinjska koža), suha župa (iz suhega svinjskega mesa), mulci (krvavice)...

PRAZNIKI

Ob prazniki in tudi ob godovih so pripravili  kuhane štruklji z nadevom iz ribanega kruha in jajc, pa tudi  potico. Štruklji so bili na mizi tudi za  »likof« (zaključek večjih del npr. košnje).

Opasilo: boljše kosilo: tenstan krompir, juha z domačimi rezanci, mogoče govedina, potica, pršut.
Velika noč: pinca, kuhan pršut, žuca (žolca), pirhi obarvani s čebulnimi listi...
Pust: fritule, kislo zelje, svinjska glava...
Božična vilja (vigilija): sladko zelje na solati in mlinci.

Potrebno je omeniti, da so boljše stvari prodali ali hranili za večja dela (košnja…).

PIJAČE
voda, jabolčni mošt,
žgane pijače: znameniti slivovec, sadjevec, tudi brinjevec,
danes razne izpeljanke iz slivovca- likerji.