Športno kulturno društvo

JAVORJE

OBČINA HRPELJE-KOZINA

PRVA ZNANA PISNA OMEMBA VASI

Gospod Valter Valenčič iz Kopra je prijazno posredoval podatek o prvi znani omembi vasi Javorje. Gradivo je dobil na vpogled na Zgodovinskem inštitutu Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU v Ljubljani.

Zapiske je odkril zgodovinar prof. Milko Kos. Objavljeni so v publikaciji »Izvestja muzejskega društva za Kranjsko« letnik 12, 1902. leta. Zapiski navajajo naslednje:

V notarskem zapisu iz Čedada 5. maja 1391 je navedeno, da je:
»Jurij iz Arsona« v svoji oporoki med ostalim določil, da dobi njegova hči Pyrina 150 mark za doto in »svatovsko obleko«, kar naj bi ji bilo zagotovljeno na več posestvih, med drugimi tudi na posestvu »v Javorjah pri Podgradu (im dorf Jaweriach pey Newnhaus)«.

V notarskem zapisu iz Gorice 19. junija 1405 pa je v zvezi z omenjenim dedovanjem ponovno navedeno ime vasi Javorje – »Lawriach bey dem Newnhaus«.

POIMENOVANJE

JAVORJE je pogosto krajevno ime, v Sloveniji je 8 krajev s tem imenom.

Dva kraja s tem imenom sta tudi na Hrvaškem in eden v Srbiji.

Danes živi v Javorju okoli 130 prebivalcev.

Najvišja točka je na nadmorski višini 614 m pri cerkvi.

Vas spada v Obalno kraško regijo.

 

 

Lokacija

 

O NASTANKU

IN POIMENOVANJU VASI:

Še pred Turki je tod vodila pomembna pot od morja na Dolenjsko. Ker je bila tu voda in veliko gozda, so se ljudje sčasoma na tem območju naselili.

V bližini, kjer stoji cerkev, je pred stoletji rastel mogočen javor, kjer so se zbirali vaški veljaki. Tu se je odvijal tudi konjski sejem.

Na obrobju Javorja je rastel gost javorov gozd. Samo po vejah dreves naj bi se lahko prišlo do sosednje vasi Brezovo brdo.

Spoštovani obiskovalci!
Z veseljem ugotavljamo, da je naša spletna stran naletela na zanimanje tudi naših rojakov po svetu. Gospod Žarko Valenčič, sicer rojen v Ameriki, nam je poslal prijazno pismo, v katerem nam sporoča, da pozna veliko ljudi, ki bi radi prebirali zanimivosti iz naše vasi, žal pa ne znajo jezika svojih prednikov. Tako smo se odločili, da spletno stran pripravimo tudi v angleškem jeziku. Prav v času Božičnih praznikov vas pozdravljamo na dopolnjeni spletni strani o Javorju.
Gospod Žarko Valenčič nam je dovolil objavo svojega pisma. Objavljamo ga v takšni obliki, kot nam ga je poslal.

Dragi Vascjani,
Jas sem Zarko Valencic, Ate moj je bil Lakacov, in Mama je bla Klajpsova. Oba rojena vu Javorju 1900 in 1906. Sem dobil zkodovino od Javorje kje ste vi napisali in vas cem pohvalit kje ste tako lepo napiseli od naso Domovino.
Moreste mi oprestiti da ne pravilno pisam Slovenscinjo kje sem rojen vu Ameriki in moj pokojni brat je bil rojen vu Javorji. Brat je umiral 2005, Ate 1975, in Mama 2002.
Jas sem 87 let star in me se zanima nase kraje. Kaj kaksen od vas govorite po Anklesko? Jas citem Slovensko slabo kje sem se navadel od starsih kje so imeli anih 3 leta solo in govorim po Javorsko. Ma da bi cital knjizeven Slovenscino mi je tesko. Bi lahko kaksen spisal to zgodovino po Anglesko ? Jast prasem zato kje smo
od Valencicovo ratso vec kakor 90 ljudi tukaj kje bi radi citali od nase kraje.
Ce kaksen ima kje zenomivje to napisat, daj mi znati na moj email:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Hvala lepa za vase potrutke in upam da bo kaksen mi odpisal. Spet hvala vsem.
Zarko Valencic

 Želeli bi se zahvaliti vsem obiskovalcem naše strani za obisk. Želimo vam vesel božič in srečno novo leto!

Prometne povezave in infrastruktura

  • Oddaljenost
    Do avtoceste in najbližje železniške postaje je 15 km.
  • Prevoz
    Prebivalci se na delo in po opravkih vozijo večinoma z lastnimi prevoznimi sredstvi, ker javnega prevoza ni.
    Vozi le šolski avtobus v Hrpelje.

Smo na dokaj odprtem področju. Do slovenskega oz. do hrvaškega morja je pol ure vožnje, do Trsta še manj. Vas ima vodovodno omrežje, telefon, optično omrežje in asfaltno cesto

ŠKD JAVORJE

Vaški dom z baliniščem
Vaški dom z baliniščem

Leta 2005 je bil v Javorju s podporo občine Hrpelje-Kozina in tedanjega župana Pečarja zgrajen vaški dom z baliniščem in športnim igriščem. Vaščani so vse te objekte zgradili z ogromno ur prostovoljnega dela. Izgradnjo in vse, kar je bilo s tem povezano, je vodil domačin Marjan Maslo, ki je skupaj s sovaščani zelo zaslužen za vse te pridobitve.

Takrat se je tudi porodila zamisel o ustanovitvi Športno kulturnega društva Javorje. To se je tudi zgodilo in tako društvo bolj ali manj uspešno deluje že 10 let.
Prvi predsednik društva je bil Marjan Maslo.
V okviru društva so bile organizirane razne kulturne, športne in zabavne prireditve, delovne akcije, izleti itd.

Danes šteje ŠKD Javorje 67 članov. Trenutni predsednik je Andrej Ljubič.
Začetna zagnanost članov je nekoliko zbledela. Vendar še vedno delujemo. Organiziramo razne prireditve, predvsem pa delovne akcije, katerih se Javorci pridno udeležujemo.

Kontakti:
vasja.valencic@gmail.com
gombac@gmail.com
vladka.ceglar@siol.net